Tikkanen, Petteri : Kanerva ja Yks juttu

kanerva-ja-yks-juttu

Kanerva ja Yks juttu on Petteri Tikkasen 2007 ilmestynyt sarjakuva-albumi. Tämä hieno ja koskettava tarina kertoo meille kuinka Kanerva joutuu kohtaamaan oman kuolevaisuutensa sairaan mummon kautta. Tämä tarina kertoo myös kuinka kuolema ei ole syy lopettaa elämää. Tämä tarina kertoo kuinka kuoleman lähestyessäkin voi olla aihetta hymyillä, edes joskus.

Kanervan mummo on vakavasti sairas ja lääkäri on antanut hänelle vain pari kuukautta elinaikaa.

Kanervan mielestä kuolemaakin pahempi asia on, että mummo ei halua enää elää. Mummo vain makaa sairasvuoteellaan eikä hän enää haluaa käydä ongella Kanervan kanssa.  Ennen niin hauska ja iloinen mummo on jossain lähestyvän kuoleman takana piilossa ja  tämä satuttaa Kanervaa syvältä.

Kanerva on kuitenkin lapsi ja sunnuntaiaamun loistavaa lentosäätä ei voi jättää käyttämättä. Elämästä on nautittava nyt. Ja huomenna. Elämä on hyvä tässä ja nyt.

Mutta mummon tila heikkenee kaiken aikaa ja Kanerva ja hänen uskollinen apurinsa Eero toteavat, että tilanne vaatii äärimmäisiä toimia.

Mummo on saatava hymyilemään vielä kerran. Kanerva ja Eero päättävät järjestää mummolle vielä yhden onnellisen hetken, vielä yhden ikimuistoisen kokemuksen ennen kuin väistämätön vaatii omansa. Kuolema ei ole syy lopettaa elämistä. Päinvastoin.

Mummo ei piristy yrityksistä huolimatta ja muut aikuiset yrittävät vain vaikeuttaa viihdytysjoukkojen työtä, mutta Kanerva ja Eero eivät anna periksi. Mummo on saatava hymyilemään vielä kerran. Ja niinpä eräänä tähtikirkkaana yönä Kanerva ja Eero kaappaavat mummon sänkyineen päivineen. On koittanut aika laittaa suuri suunnitelma täytäntöön. Ja öisen tähtitaivaan alla Kanerva ja Eero ja mummo matkaavat yhdessä joen rantaan.

Ja hiljaisena tähtikirkkaana yönä, muistojen kultaamassa paikassa kaikki lasten ponnistukset palkitaan. Mummo hymyilee heille. Vielä yhden kerran Kanerva ja mummo viettävät yhdessä onnellisen ja ikimuistoisen hetken. Tämän jälkeen myös Kanerva ja Eero ovat valmiita kohtaamaan väistämättömän pystyssä päin.

Kanerva ja yks juttu on koskettava aikuisten satu ja Tikkanen on paitsi hyvä tarinankertoja, niin myös yksi nykysarjakuvan vaikuttavimmista piirtäjistä. Tämä on tarina jota ei kukaan saisi jättää lukematta. Itselleni tämä tarina kävi henkilökohtaisesti tärkeäksi kun omalla papallani todettiin pahanlaatuinen syöpä. Ostin tämän albumin mummulle ja papalle joululahjaksi muistellakseni kaikkia elämän iloisia hetkiä ja muistamisen arvoisia asioita. Tarkoitus ei ole kaapata pappaani yön pimeydessä joen rantaan ongelle, mutta aion muistella kaikkia niitä hyviä ja iloisia hetkiä yhdessä. Kuolema ei ole syy lopettaa elämistä eikä se ole myöskään syy vaipua synkkyyteen. Kaikella on aikansa. Kanerva opettaa meille aikuisille, että elämä on hyvä, tässä ja nyt. Elämää jonka jätät elämättä ja iloitsematta, et voi koskaan enää elää uudelleen.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): kirja-arvostelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s