Spiegelman, Art: Maus : Selviytyjän tarina

selviytyjan-tarinaMaus on todellista sarjakuvataidetta. Tarinassa limittyvät Artin oma elämä tässä hetkessä isänsä ja tyttöystävänsä kanssa, hänen oma menneisyytensä vanhempiensa kanssa ja Vladekin selviytymistarina toisessa maailmansodassa. Mausissa Art työstää omaa puutteellisuuden tuntuaan keskitysleiristä selvinneen ja käsistään erittäin kätevän isän rinnalla. Kiihkomielisen säästäväinen isä on kuitenkin traumatisoivaa seuraa taiteilijanuorukaiselle. Art tuntee syyllisyyttä, että ajoittain vihaa isäänsä. Kuinka voi vihata jotain joka on kokenut niin paljon kauheuksia ja joka on samalla oma isäsi?

Maus on hätkähdyttävää luettavaa. Se kertoo, ettei ihminen välttämättä opi omista kokemuksistaan mitään. Vladek oli loppuelämässään yhä rasistinen ja saita. ”Eihän shvartsereita ja juutalaisia voi verratakaan”, hän valittaa kun Art tarjoaa tyttöystävänsä kanssa kyydin tummaihoiselle liftarille.

Hienointa Mausissa on kuitenkin, että vaikka se on vakava kertomus vakavista asioista ja tarjoaa runsaasti ajattelemisen aihetta, niin sen voi lukea myös jännittävänä selviytyjän tarinana. Tarina ottaa kantaa, mutta ei pakota lukijaa hyväksymään moraaliaan.

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): kirja-arvostelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s